Zdrowe kiszonki w Art Hotelu!
Ponad 100 słoików z kiszonkami stworzyły dzieci podczas warsztatów #ArtKidsMenu. Spotkanie było pierwszym z cyklu akcji „Przynieś słoik, wyjdź z kiszonką” organizowanym przez Art Hotel we Wrocławiu. Specjalnym gościem był Szymon Radzimierski, nastoletni podróżnik, aktor i pisarz.
Zdrowe kiszonki w Art Hotelu! Ponad 100 słoików z kiszonkami stworzyły dzieci podczas warsztatów #ArtKidsMenu. Spotkanie było pierwszym z cyklu akcji „Przynieś słoik, wyjdź z kiszonką” organizowanym przez Art Hotel we Wrocławiu. Specjalnym gościem był Szymon Radzimierski, nastoletni podróżnik, aktor i pisarz.
Proste przepisy
Ponad 60 dzieci i ich rodziców wspólnie wkładało do ukiszenia ogórki i paprykę. Postępowali krok po kroku według przepisu przygotowanego przez Akademię Małego Kucharza, jednego z partnerów akcji. – To takie proste? Gdybym wiedziała, robiłabym to częściej! – śmiała się jedna z mam, uczestniczka warsztatów. Rzeczywiście kiszenie ogórków czy papryki okazało się prostym zadaniem i nawet kilkuletnie dzieci radziły sobie z nim dzielnie. Do tego specjalne etykiety, podpis na słoiku i już można było wyjść ze swoim zdrowym słoikiem kiszonek.
Wspólne gotowanie z dziećmi
#ArtKidsMenu to kulinarne przedsięwzięcie, które edukuje dzieci i rodziców w temacie zdrowego żywienia. Wszystko zaczęło się 2 lata temu. Szefowie Art Hotelu chcieli dowiedzieć się, jak powinno wyglądać idealne dziecięce menu w restauracji. Doskonałym źródłem wiedzy okazały się wspólne warsztaty kulinarne dla małych gości hotelu oraz wypełnienie przez młodych uczestników 200 ankiet ze szczegółowymi pytaniami o indywidualne preferencje kulinarne. Od tego, co dzieci lubią jeść na śniadanie po pytania czy gotują z rodzicami. Odpowiedzi przerosły najśmielsze oczekiwania samych organizatorów. – Chcemy pomóc rodzicom znaleźć czas na wspólne gotowanie z dziećmi – wyjaśnia ideę projektu Anna Wałęsa, specjalista do spraw marketingu w Art Hotelu. – Dajemy hotelową przestrzeń, słoiki, etykiety i specjalne na tę okazję zaprojektowane kuchenne fartuszki. Dzięki naszej inicjatywie dzieci spełnią swoje marzenia – wspólne gotowanie z zabieganymi rodzicami.
Dzieci w kuchni
Z ankiet jasno wynikało, że dzieci zamiast rosołu wolą pomidorową, do spaghetti konieczny jest sos pomidorowy, a mięso już nie koniecznie, za to nic nie mają przeciw roślinnym burgerom. Najmłodsi zgodnie podkreślali w badaniu, że chcą mieć wpływ na składniki kanapek w pierwszym czy drugim śniadaniu. Najwięcej dzieci życzyło sobie wspólnego gotowania z rodzicami i jednocześnie przyznawało, że to prawie nigdy się nie dzieje.
Rodzice nie mają czasu dla najmłodszych, ale pragnęliby, żeby dzieci jadły zdrowo. – Czas jest w dzisiejszych czasach bezcenny – tłumaczy Katarzyna Gubała, koordynatorka projektu #ArtKidsMenu i diet coach. – W ciągłym zabieganiu trudno nam znaleźć chwilę, żeby gotować z dzieckiem, a potem jeszcze po tej zabawie posprzątać. Rozumiem rodziców. Dlatego na tych warsztatach w Art Hotelu podpowiadamy, jak to zrobić z głową. Okazuje się, że da się z dziećmi w kuchni tworzyć kulinarne cuda i nie być zmęczonym.
Smakowite podróże
Efektem pierwszego spotkania było ponad 100 słoików wypełnionych pysznościami. Wszystkie warzywa i owoce, w tym ekologiczne dostarczył partner akcji Targ Piast – dolnośląska hurtownia rolno-spożywcza. Nie zabrakło też zdrowych soków i smoothie od sponsora – Fundacji Marwit. Największym przeżyciem dla dzieci było wspólne gotowanie z Szymonem Radzimierskim, podróżnikiem, blogerem, autorem książek, aktorem, ambasadorem i reporterem National Geographic Kids. Szymon odwiedził prawie 40 krajów świata. Relację z wypraw zamieszcza na blogu planetkiwi.pl, którego prowadzi w dwóch językach (po polsku i angielsku) od ósmego roku życia.
Uczestnicy warsztatów mogli usłyszeć kulinarne opowieści Szymona o dalekich krajach, egzotycznych potrawach i niekonwencjonalnych obyczajach przy stole. Na chętnych czekała do kupienia ostatnia książka Szymona „Etiopia. U stóp góry ognia”.
Alicja Janosz zaśpiewa dzieciom
Kolejny etap projektu #ArtKidsMenu, czyli wspólne BEZPŁATNE warsztaty dla dzieci i rodziców pod patronatem Miasta Wrocław już 4 sierpnia. Specjalnym gościem będzie wokalistka Alicja Janosz, która przygotuje na to wydarzenie kilka piosenek dla dzieci. Na każde spotkanie będzie można wygrać zaproszenie przez Internet, dokładnie na Facebooku Art Hotelu i parterów.
Zwycięzcy będą mogli wysłuchać wykładu o zdrowym żywieniu poprowadzonym przez diet coacha Katarzynę Gubałę, a następnie będą uczyć się kisić warzywa i owoce na słono czy na słodko m.in. z Arkiem Dziakowskim, właścicielem firmy „Zdrowy Ferment”. Na początek 2020 roku w ramach projektu #ArtKidsMenu zaplanowany jest finałowy kulinarny event z udziałem celebrytów, gwiazd i blogerów oraz ich dzieci. Partnerem projektu jest Miasto Wrocław i sieć bibliotek miejskich Wrocławia, Targ Piast, sklep Regio Food oraz Fundacja Marwit.
Harmonogram warsztatów:
- 04 sierpnia – Zdrowo i kolorowo w słoiku – Arek Dziakowski „Zdrowy Ferment”
- 15 wrzesień – Fermentacja na słodko – Arek Dziakowski „Zdrowy Ferment”
- 29 wrzesień – Dzikie kiszenie- Arek Dziakowski „Zdrowy Ferment”
Szczegóły akcji na stronie Art Hotelu na Facebooku »